Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στη Βηρυτό και εύχεται την όσο το δυνατό γρηγορότερη ανάρρωση των τραυματιών.

Θέλοντας να στηρίξουμε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή, και συγκεκριμένα να συνεισφέρουμε στις υγειονομικές αρχές της περιοχής, συγκεντρώνουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, προκειμένου να συνδράμουμε στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Η συγκέντρωση του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού θα γίνει στο Εμπορικό Κέντρο Χολαργού (Λ. Περικλέους 56) την Πέμπτη 13 Αυγούστου, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., με την υποστήριξη και της Πρεσβείας του Λιβάνου στην Αθήνα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 2002874.

Με εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εργασίες συντήρησης στα σχολεία του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, ενώ παράλληλα φροντίσαμε έγκαιρα για την εξασφάλιση στέγης, ώστε κατά το σχολικό έτος 2020-21, να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα:
☑️ Διαμορφώθηκε το ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Αναστάσεως 92, ώστε τον Σεπτέμβριο να υποδεχτεί νήπια και προνήπια.
☑️ Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του προαυλίου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, με την επίστρωση συνθετικού τάπητα και τη διαμόρφωση γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
☑️ Εργασίες χρωματισμού και εργασίες στους χώρους υγιεινής γίνονται στο σχολικό συγκρότημα των 2ου-3ου Δημοτικών Σχολείων Παπάγου.
☑️ Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή του προαύλιου χώρου στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 2ο και το 3ο Δημοτικά Σχολεία Χολαργού, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
☑️ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες χρωματισμού στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού.
☑️ Στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού δημιουργήθηκε νέο γήπεδο μπάσκετ, βάφτηκαν οι θύρες και το κλιμακοστάσιο θυρών, καθώς και πραγματοποιήθηκαν εργασίες στους χώρους υγιεινής.
 
Παρότι βρισκόμαστε σε μήνα διακοπών, οι εργασίες δεν σταματούν, όπως και οι υπηρεσίες του Δήμου μας, προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές μας τον Σεπτέμβριο.
 
 
 
 
 
 

Από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 21 Αυγούστου, το ωράριο του ΚΕΠ Χολαργού (17ης  Νοεμβρίου 58), τροποποιείται λόγω θερινής περιόδου, ως εξής, :

Δευτέρα έως Παρασκευή  - 07.30 έως 15.30.

Το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας θα επανέλθει τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. 

 

Σε μια ιδιότυπη συγκυρία και σε συνθήκες που δεν έχουμε ξαναζήσει, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1η Αυγούστου το Α’ μέρος του 26ου Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Από τις 15 Ιουλίου οι φίλοι του Φεστιβάλ απόλαυσαν 17 παραστάσεις.

Από την έναρξη των παραστάσεων, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού έλαβε τα εξής μέτρα:

 1. Προχώρησε σε αρίθμηση των καθισμάτων του θεάτρου.
 2. Πραγματοποιήθηκε σήμανση των καθισμάτων που πρέπει, βάσει του σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, να παραμένουν κενά (συνολικά 470 καθίσματα στο σύνολο των θέσεων του θεάτρου).
 3. Κοινοποίησε το σχέδιο των διαθέσιμων θέσεων σε δυάδες, τριάδες  και τετράδες βάσει του σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια ηλεκτρονικά μέσω των  σχετικών εφαρμογών αγοράς εισιτηρίων. Με την αγορά εισιτηρίου κοινοποιούνται παράλληλα στους θεατές οι όροι προσέλευσης, αποχώρησης και παρακολούθησης των θεαμάτων (έγκαιρη προσέλευση, προστατευτικά μέτρα, σταδιακή αποχώρηση).
 4. Ενίσχυσε το προσωπικό καθαριότητας αλλά και ταξιθεσίας του Κηποθεάτρου.
 5. Υπήρξε πρόνοια και σχετική σήμανση στην είσοδο του Κηποθεάτρου για την ομαλή υποδοχή των θεατών.
 6. Το σύνολο των θεατών προσέρχεται και αναχωρεί από το Κηποθέατρο με μάσκες, ενώ σε όσους δεν διαθέτουν μάσκες απαγορεύεται η είσοδος. 
 7. Όσον αφορά στην εκκένωση του θεάτρου, αυτή πραγματοποιείται τμηματικά και από δύο διαφορετικές εξόδους, ανά κερκίδα.
 8. Προμηθεύτηκε εγκαίρως προστατευτικά μέσα, τόσο για το προσωπικό όσο και για την τήρηση της υγιεινής των χώρων του Κηποθεάτρου (μάσκες, αντισηπτικά κτλ)
 9. Μετά το τέλος κάθε παράστασης πραγματοποιείται γενικός καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων του Κηποθεάτρου με πιστοποιημένα σκευάσματα. 

Για την περίοδο αυτή, το υγειονομικό πρωτόκολλο  λειτουργίας των ανοιχτών θεάτρων προβλέπει μέγιστη πληρότητα ως και 75%. Σε όλες τις παραστάσεις τηρήθηκε απαρέγκλιτα το συγκεκριμένο όριο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των παραστάσεων να κυμαίνεται περίπου στο 40% της συνολικής αρχικής χωρητικότητας του θεάτρου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας που παρατηρήθηκε ήταν της τάξης του 68%.

Οι επισκέπτες του Κηποθεάτρου στο σύνολό τους τήρησαν τις οδηγίες του προσωπικού του  Δήμου και των διοργανωτών των παραστάσεων, ενώ σε όσους δεν τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα απαγορεύτηκε η είσοδος.

Στις 24 Αυγούστου ξεκινάει το Β’ Μέρος του 26ου Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, βάσει των σχετικών οδηγιών και πρωτοκόλλων λειτουργίας που έχει εκδώσει του αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τόσο το προσωπικό του Κηποθεάτρου όσο και οι διοργανωτές των παραστάσεων, μεριμνούν για την ασφαλή διασκέδασή μας.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Κηποθέατρο Παπάγου, μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των παραστάσεων και να λάβουν γνώση των οδηγιών για τη λειτουργία του και τους κανόνες διεξαγωγής των παραστάσεων εδώ.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους κάνοντας χρήση των ανάλογων ψηφιακών εφαρμογών.

 

Το Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού συνεχίζει τις εκδηλώσεις του και μας περιμένει καθημερινά από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Θυμίζουμε ότι φέτος, λόγω ειδικών συνθηκών, κάθε εισιτήριο θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη θέση ενώ όλοι μας θα πρέπει να τηρούμε πιστά τις οδηγίες.

Διασκεδάζουμε ασφαλείς στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας, το  Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού ακολουθώντας τις οδηγίες:

 - Αγοράζουμε το εισιτήριό μας κατά προτίμηση ηλεκτρονικά ή πριν την ημέρα της παράστασης από τα σημεία προπώλησης.

- Προσερχόμαστε στο κηποθέατρο τουλάχιστον μισή ώρα  πριν την έναρξη της παράστασης.

- Κατά την είσοδο στο Κηποθέατρο τηρούμε τις αποστάσεις, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό που βρίσκεται στο χώρο και φοράμε προστατευτική μάσκα μέχρι να καθίσουμε στη θέση μας.

- Κατά τη διάρκεια της παράστασης καθόμαστε στο αριθμημένο κάθισμα που αναγράφεται στο εισιτήριό μας και δεν αλλάζουμε θέση.

- Μετά το πέρας της παράστασης φοράμε την προστατευτική μάσκα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ταξιθετριών μέχρι την έξοδο από το κηποθέατρο.

  

Προπώληση εισιτηρίων:

 • online
 • από το Γραφείο του Φεστιβάλ (Αναστάσεως 90, Παπάγου)
 • από το Κατάστημα Δαναός (Λ. Μεσογείων 230, Χολαργός)

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Δευτέρα 24

«ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ - ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ» συναυλία

Ο Αγαπημένος ερμηνευτής συναντάει τη Σαλίνα Γαβαλά και τον Γιώργο Καραδήμο σε ένα live γεμάτο αγαπημένες μελωδίες. Ένα καλοκαιρινό γεγονός που θα μας μείνει αξέχαστο.

Ώρα έναρξης: 20:15

Γενική είσοδος:15€  Προπώληση: 12€

 

Τετάρτη 26

«ΚΑΤΕΡΙΝΑ» δράμα.

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ, ιδέα-διασκευή-σκηνοθεσία: Γ. Νανούρης

Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα, μαζί της ο Γιώργος Νανούρης.

Παραγωγή "Το θέατρο"

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 15€

 

Πέμπτη 27

«Το παγκάκι» κοινωνική κωμωδία του Αλεξάντερ Γκέλμαν

Σκηνοθεσία/διασκευή/διαμόρφωση χώρου: Γ. Κιμούλης, μετάφραση: Ν. Καμτσής, κοστούμια: Σ. Νικολαϊδη.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης και Φωτεινή Μπαξεβάνη

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος:16€  Προπώληση: 12€  Κάρτα δημοτη/φοιτητικό/ΑμεΑ:12€

 

Παρασκευή 28

«STAYING ALIVE» stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά

Μετά τις sold out παραστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Βρανά επιστρέφει με την παράσταση “Staying Alive” (Σχεδόν Πέθανα), ορεξάτη και πιο δυνατή από ποτέ.

Ώρα έναρξης:20:30

Γενική είσοδος:15€  Προπώληση: 12€  ΑμεΑ: 10€

 

Κυριακή 30

 «33 ΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΝΑ»

Η Λίνα Νικολακοπούλου παρουσιάζει τον Γιώργο Περρή στην μουσική παράσταση «33 στροφές με τη Λίνα». Μια γιορτή με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών που η κορυφαία Ελληνίδα στιχουργός εκπέμπει με άξονα το τραγούδι, το σήμα της. Συμμετέχει η Μυρτώ Βασιλείου.

Παραγωγή: Celestial Arts & Entertainment Productions

Ώρα έναρξης:20:15

Γενική είσοδος:15€  Κάρτα Δημότη/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65/ΑμεΑ: 13€

 

Δευτέρα 31

«Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ» μονόλογος με την Κατερίνα Διδασκάλου

Κείμενο: Α. Τσιπιανίτης, σκηνοθεσία: Σ. Πατρώνης, φωτισμοί: Ε. Αναγνωστοπούλου, κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός, καλλιτεχνική επιμέλεια: Μ. Μινατσής.

Οργάνωση περιοδείας: Αλέξανδρος Πιτόσογλου

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος:15€  Προπώληση: 12€

 

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τρίτη 1

 «ΑΧ ΕΡΩΤΑ!» Μία παράσταση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, βασισμένη στον ερωτικό, ποιητικό λόγο του Φ. Γκ. Λόρκα.

Σύνθεση/Σκηνοθεσία: Ν. Νικολάου, σκηνικά: Μ. Τσαγκάρη, φωτισμοί: Μ. Μάσχα, χορογραφίες: Α. Μώκαλη, ενδυματολογική επιμέλεια: Χ. Τσουβαλά.

Στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Κωτούλας.

Παίζουν: Νάντια Μπουλέ, Παναγιώτης Πετράκης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Χρήστος Ντόβας, Πελαγία Αγγελίδου, Έφη Σισμανίδου, Δημήτρης Συνδουκάς.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 15€  Προπώληση: 12€ , Κάρτα δημότη/μαθητικό/φοιτητικό/ανέργων/πολύτεκνων/ΑμεΑ: 12€

 

Τετάρτη 2

«ΌΡΝΙΘΕΣ – Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ» του Αριστοφάνη

Παιδική παράσταση σε διασκευή/Σκηνοθεσία:  Δημήτρη Αδάμη, απόδοση στα Νέα Ελληνικά: Δόμνα Ζαφειροπούλου, σκηνικό: Π. Κουλουράς, κοστούμια: μαγικές σβούρες. Παραγωγή: Μαγικές σβούρες.

Παίζουν:  Θανάσης Βοϊδήλος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Ντέπυ Μοράρη, Τάσος Ράπτης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Μαριλίζα Χρονέα.

Βασίλης Γισδάκης  ζωντανά στη σκηνή.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 12€  Προπώληση: 10€   Kάρτα δημότη/άνεργοι: 8€

 

Πέμπτη 3

«ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Ερμηνεύει η Πέγκυ Ζήνα

Μουσικοί: Δ. Ανδρεάδης, πιάνο, Θ. Βασιλάς, μπουζούκι, Γ. Ματσούκας, μπουζούκι Ξ.  Συμβουλίδης, όμποε-φλογέρες-μπαγλαμάς, Π. Ντζιάλας, κιθάρα, Α. Σαμαράς, βιόλα, Λ. Γρίβας, ακορντεόν, Θ. Κουέλης, μπάσο, Ν. Σκομόπουλος, ντραμς, Σ. Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης, κρουστά.

Διεύθυνση: Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη.

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ώρα έναρξης: 20:15

Είσοδος ελεύθερη

 

Παρασκευή 4

«ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ»

Σκηνοθεσία: Β. Θεοδωρόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κ. Γεωργουδάκη

Μετάφραση: Κ. Σωτηριάδου, Σκηνικά: Μ. Αυγερινού.

Παραγωγή: Θέατρο Νέου Κόσμου

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Έλενα Μαρσίδου, Ειρήνη Μακρή, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Κατσανδρή,  Γιώργος Κριθάρας ,Γιώργος Γιαννακάκος,  Κατερίνα Μαούτσου, Γρηγόρης Μπαλλάς.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 18€  Kάρτα δημότη/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65/ΑμεΑ: 15€

 

Σάββατο 5 και Κυριακή 6

«ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ» κοινωνικό

Σκηνοθεσία : Γ. Οικονομίδης, επιμέλεια κειμένου: Β. Μουρίκης, σχεδιασμός φωτισμών : B.  Κλωτσοτήρας, Βοηθός σκηνοθέτη/επιμέλεια κίνησης: Α. Ιορδάνου, Σκηνογραφία: I. Σταυρίδου.

Παίζουν: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ασημίνα Ξηρού, Θάνος Περιστέρης, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.

Παραγωγή: Θέατρο Νέου Κόσμου

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 18€ Kάρτα δημότη/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65/ΑμεΑ: 15€

 

Δευτέρα 7

«Ο ΚΗΠΟΣ»  κοινωνικό έργο του Bruce Gooch

Μετάφραση: Κ. Σπερελάκη, σκηνοθεσία: Δ. Μυλωνάς, φωτισμοί: Γ. Αγιαννίτης, σκηνικά/κοστούμια: Λ. Σπερελάκη- Α. Αθανασιάδου, επιμέλεια κίνησης και Χορογραφίες: Χ. Λιατζιβίρη.

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 15€ Προπώληση: 13€ Κάρτα δημότη/φοιτητικό/άνεργοι/ΑμεΑ: 13€

 

Τρίτη 8

«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος, μουσική σύνθεση: Λ. Πηγούνης. Μουσικός επί σκηνής: Κ. Ευαγγελίδης. Σκηνική επιμέλεια: Λ. Μότσιου

Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 15 ευρώ  Κάρτα δημότη/φοιτητικό/συνταξιούχοι/ανέργων/ΑμεΑ: 12€

 

Τετάρτη 9

«ΓΛΥΚΕΡΙΑ - ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ» συναυλία.

Οι δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες μαζί επί σκηνής μοιράζονται τις ίδιες μουσικές αγάπες  τα ίδια όνειρα. Μαζί τους μία  ορχήστρα αποτελούμενη από εννέα αξιόλογους μουσικούς και σολίστες. Ηχοληψία : Νίκος Ρούντος.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Φωτιάδης

 Οργάνωση Παραγωγής : Ηχόχρωμα & Cricos Productions

Ώρα έναρξης: 20:15

Γενική είσοδος: 15€  Προπώληση: 12€

 

Πέμπτη 10

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΤΟΥΖΑΣ «Palco» μαζί του η  Τζωρτζίνα Νικάκη.

Το δεύτερο μουσικό τους «φθινοπωρινό ραντεβού» δίνουν ο Γιώργος Βεντουζάς και η Τζωρτζίνα Νικάκη. Αγαπημένα τραγούδια από το άλμπουμ του ρεπερτορίου τους, (μπαλάντες, ποίηση, λαϊκά και ρεμπέτικα) θα ακουστούν στο φωταγωγημένο τους Palco προς τέρψη προς τέρψη αυτών που θα τους τιμήσουν.

Συμμετέχει η «Παιδική χορωδία Παπάγου – Χολαργού» Καλλιτεχνική επιμέλεια Κατερίνα Μάσκα.

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Παρασκευή 11

«ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Θ. Στεφανόπουλος, σκηνοθεσία: Χ. Σουγάρης, μουσική: Σ. Κορκολής, σκηνικά/κουστούμια: Α.  Καρανάνος – Α. Σιάφκου, κίνηση: Σ. Τσάκωνα.

Παίζουν: Γιώργος Κοψιδάς, Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Ήμελλος, Στάθης Κόικας, Κρις Ραντάνοφ, Χριστόδουλος Στυλιανού, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκη Σερέτη Ρούλα Πατεράκη, Κώστας Λάσκος, Άρης Καλλέργης.

Βάκχες: Μυρτώ Αλικάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή, Ξένια Ντάνια, Δέσποινα Μαρία Μαρτσέκη.

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 12

«ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ» παιδική παράσταση

Σκηνοθεσία: Π. Χαρέλα, κείμενο-στίχοι:  Κ. Παπαδάκη, χορογραφίες: Ε. Χρυσομάλλη, σκηνικά: Λ. Μπελλέλι.

Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία Θεάτρου

Παίζουν: Διογένης Γκίκας, Αναστασία Ευσταθοπούλου, Θεοδώρα Καμπόσου, Θανάσης Τζιατζιάφης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 10€

 

Τρίτη 15

«ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ» συναυλία

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα μας χαρίσει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, καθώς και γνωστές επιτυχίες μεγάλων δημιουργών. Καλεσμένη της η εξαιρετική ερμηνεύτρια της νέας γενιάς Πένυ Μπαλτατζή.

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ώρα έναρξης: 20:15

Είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη 16

«ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» του Ζαχαρία Παπαντωνίου Παιδικό

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μοντέζ, χορογραφία: Δημήτρης Ιβάνωφ.

Παίζουν: Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Χρήστος Μαραθιάς, Σίσσυ Καλεντέρη, Μαρία Δρακοπούλου, Γιώργος Δαφνόπουλος, Έφη Χαντζούλη, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Κωνσταντίνος Μενούνος.

Ώρα έναρξης:20:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Πέμπτη 17

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή

Μετάφραση: Π.  Πανταζή, σκηνοθεσία – Σκηνικό: Θ. Μουμουλίδης, κοστούμια:  Π.  Κοκκορού, μουσική: Σ.  Γασπαράτος.

Παραγωγή 5η Εποχή Τέχνης.

Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λουκία  Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Δημήτρης  Σαμόλης.

Ώρα έναρξης:20:30

Γενική είσοδος: 17€  Κάρτα Δημότη/άνεργοι/φοιτητικό/άνω των 65/ΑμεΑ/πολύτεκνοι: 14€

 

Παρασκευή 18

«ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ

Διασκευή - Απόδοση στίχων/Σκηνοθεσία: Ν. Χανιωτάκης, πρωτότυπη μουσική: Monika , σκηνικά: Α. Μουστάκα, βοηθός Σκηνογράφου: Έ. Ονησιφόρου, κοστούμια: Χ. Πανοπούλου, Γιάννης Μαθές: Μουσική διδασκαλία / ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων.

Παραγωγή: Μυθωδία.

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Τζένη Θεωνά, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Άννα Κλάδη, Αναστασία Γεωργοπούλου.

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 15€, Κάρτα δημότη/φοιτητικό/μαθητικό/εκπαιδευτικοί/συνταξιούχοι:12€  Άνεργοι/ΑμεΑ: 10€

 

Σάββατο 19 και Κυριακή 20

«MUTE» κοινωνικό

Ιδέα: Γ. Χρυσοστόμου, σκηνοθεσία: Σ. Πάσχου- Γ. Χρυσοστόμου, δραματουργία: J. Ayal, σκηνικά-κοστούμια: Μ. Αυγερινού.

Παίζει ο Γιώργος Χρυσοστόμου

Παραγωγή: Θέατρο Νέου Κόσμου

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 18€ Kάρτα δημότη/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65/ΑμεΑ: 15€

 

Τρίτη 22

«ΣΤΟ ’ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ...» συναυλία με την Στέλλα Κονιτοπούλου

Παίζουν οι μουσικοί: Β.  Κλουβάτος βιολί, Λ.  Φραγκιουδάκης λαούτο-κιθάρα  Α. Σούτσος ακορντεόν -πιάνο-τραγούδι, Α. Κούβελος μπουζούκι-τζουρα, Κώστας Σωτηρόπουλος τουμπερλέκι-νταιρε-τουμπακι.

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ώρα έναρξης: 20:15

Είσοδος ελεύθερη

 

Πέμπτη 24

«ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ» Θεατρική σπονδυλωτή κωμωδία του Κώστα Παπαγεωργίου.

Η θεατρική ομάδα του 3ου Δημοτικού σχολείου Χολαργού παρουσιάζει τη νέα κωμωδία του ηθοποιού συγγραφέα και ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Παπαγεωργίου που υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.

Πολυμελής θίασος παίζει τριάντα γνωστές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε σκετσάκια προσαρμοσμένα στην περίοδο της καραντίνας και μετά την άρση αυτής…

Ώρα έναρξης: 20:15

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυριακή 27

«ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το Λύκειον των Ελληνίδων, Περιφερειακό Τμήμα Χορού Παπάγου- Χολαργού.

Ώρα έναρξης: 20:00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

ΠΛΑΝΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ  (επισυνάπτεται και σε pdf )

 

 

Η θεατρική παράσταση «Ράφτης κυριών», η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 31 Ιουλίου, ακυρώνεται λόγω τεχνικών προβλημάτων της παραγωγής.

Η εξαργύρωση των εισιτηρίων που αγοράστηκαν από το γραφείο του Φεστιβάλ και από το κατάστημα ΔΑΝΑΟΣ, μπορεί να γίνει:

 • Την Παρασκευή 31/7 και ώρες 09.00 έως 14.00 στο γραφείο Φεστιβάλ (Αναστάσεως 90, Παπάγου).
 • Την Παρασκευή 31/7 και ώρες 19.00 έως 21.00 από το ταμείο του κηποθεάτρου Παπάγου.


Η εξαργύρωση όσων αγοράστηκαν ηλεκτρονικά, γίνεται από την εταιρία αγοράς αυτών.

Συνάντηση των Δημάρχων Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά και Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου πραγματοποιήθηκε εχθές 28 Ιουλίου στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασίλη Γιαννακόπουλου.

Οι δύο Δήμαρχοι συζήτησαν εκτενώς τις δυνατότητες  συνέργειας των δύο δήμων σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού, αλλά και η ανέγερση και λειτουργίας κοινού κολυμβητηρίου, προοπτική που είχε δημοσίως τεθεί στο τραπέζι από την εποχή της δημαρχιακής θητείας του  Αντιπεριφερειάρχη.

Επιπλέον, εξετάστηκε το ζήτημα της ομαλής μετάβασης των αρμοδιοτήτων της Πολεοδομίας στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, καθώς το θέμα των διοικητικών ορίων μεταξύ των δύο δήμων.

Οι δύο Δήμαρχοι εξέφρασαν τις απόψεις για τα παραπάνω ζητήματα και δεσμεύτηκαν να αναθέσουν στις τεχνικές υπηρεσίες τους τη μελέτη των συγκεκριμένων θεμάτων, ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστες λύσεις προς όφελος των πολιτών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Δήμων Μιλτιάδης Κύρκος και Μάνος Μαυρικάκης.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Αττική και ως εκ τούτου τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης διέλευσης πεζών και οχημάτων στον Υμηττό. 

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού

 • 15800
 • 695 1780959 - Χρήστος Πετράκης , Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
 • Πυροφυλάκιο ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. - 210 6561546
 • 695 8607005 - Γιώργος Θεοχάρης - Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, από την Τετάρτη 29 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Παπάγου - Χολαργού που συναλλάσσονται με κοινό, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε, ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξυπηρέτησης είτε μέσω email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., είτε τηλεφωνικά στους παρακάτω αριθμούς:

 • Τηλεφωνικό Κέντρο Δημαρχείου Παπάγου - Χολαργού: 2132002.800 – 891
 • Γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη 15800
 • ΚΕΠ Παπάγου – 210 6542560 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • ΚΕΠ Χολαργού - 213-2000910 &213-2000911 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίσης ενημερώνουμε ότι οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά και μέσω της Πύλης «ΕΡΜΗΣ» www.ermis.gov.gr, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία σε υπηρεσίες του Δήμου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την τήρηση του μέτρου, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία όλων μας έναντι του Covid-19.

Χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Ληξιαρχείο Παπάγου: 2132027.144
 • Υπηρεσία Κοιμητηρίων Παπάγου & Χολαργού : 2132027.147 & 2132027.148
 • Γραμματεία Τεχνικής Υπηρεσίας: 2132027.120, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Τμήμα Καταστημάτων, Περίπτερων & Λαϊκών Αγορών: 213 2027.142 & 213 2027.161 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Ληξιαρχείο Χολαργού: 2132002.853, 2132002.854, 2132002907 (φαξ: 210-6528701) e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Δημοτολόγιο: 2132002.850 & 2132002.851 (φαξ: 210-6528701) e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας (εξυπηρέτηση κοινού: Δευτέρα με Πέμπτη): 2132002.846, 2132002.848, 2132002.862, 2132002.895, 2132002.914 & 2132002.918 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Πρωτόκολλο: 2132002.849 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Τμήμα Κοινωνικής Φροντίδας (Πρόνοια): 213 2002877 & 213 2002894

Κοινωνική Λειτουργός: 213 2002881

Κοινωνικό Παντοπωλείο: 210 6533452

Κοινωνικό Φαρμακείο: 210 6545623

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Κέντρο Κοινότητας: 2132002.873, 2132002.874,  2132002.877
 • Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας: 213 2002884 & 213 2002914

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στο πλαίσιο της Δημιουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ενημερώνουμε τους  γονείς ότι η ΕΕΤΑΑ δίνει τη δυνατότητα προμήθειας vouchers τα οποία θα μπορούν να  ενεργοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέχρι και το μήνα Μάιο.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. www.eetaa.gr - paidikoi.eetaa.gr με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020.

Οι αιτούσες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το φορολογικό έτος 2019, το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€ και συγκεκριμένα τις:

 • 27.000€ έως δύο (2) παιδιά
 • 30.000€ για τρία (3) παιδιά
 • 33.000€ για τέσσερα (4) παιδιά και τις
 • 36.000€ από πέντε (5) παιδιά και άνω

Λαμβάνοντας υπόψιν τις καθυστερήσεις οι οποίες θα προκύψουν για την ολοκλήρωση των εκτός του Δήμου διαδικασιών ( έγκριση αδειοδότησης & έγκριση πρόσληψης προσωπικού) υπολογίζουμε ότι τα ΚΔΑΠ  θα μπορούν να λειτουργήσουν στις αρχές του 2021.

 

ΔΟΚΜΕΠΑ

Γραφείο τύπου & επικοινωνίας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Αττική και ως εκ τούτου τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης διέλευσης πεζών και οχημάτων στον Υμηττό. 

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού

 • 15800
 • 695 1780959 - Χρήστος Πετράκης , Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
 • Πυροφυλάκιο ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. - 210 6561546
 • 695 8607005 - Γιώργος Θεοχάρης - Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας

Με ένα νέο, υπερσύγχρονο αναρροφητικό σάρωθρο, ενισχύθηκε ο στόλος της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.

Το νέο σάρωθρο (σκούπα), που θα συμβάλλει στον καλύτερο οδοκαθαρισμό της πόλης μας, αγοράστηκε μέσω του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II.

Πρόκειται για ένα σάρωθρο νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, φιλικό στο περιβάλλον με μικρή κατανάλωση καυσίμων και κινητήρα χαμηλής έντασης θορύβου.

Από την Δευτέρα 3 Αυγούστου έως το Σάββατο 29 Αυγούστου, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια θα λειτουργούν ως εξής:

 • Δευτέρα: Διακοινοτική Συγκοινωνία
 • Τρίτη: Δρομολόγια Κοιμητηρίων
 • Τετάρτη: Εσωτερική Συγκοινωνία Χολαργού
 • Πέμπτη: Διακοινοτική Συγκοινωνία
 • Παρασκευή: Εσωτερική Συγκοινωνία Χολαργού
 • Σάββατο: Δρομολόγια Κοιμητηρίων

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Αττική και ως εκ τούτου τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης διέλευσης πεζών και οχημάτων στον Υμηττό. 

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού

 • 15800
 • 695 1780959 - Χρήστος Πετράκης , Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
 • Πυροφυλάκιο ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. - 210 6561546
 • 695 8607005 - Γιώργος Θεοχάρης - Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υιοθετήθηκε κείμενο – «ψήφισμα διαμαρτυρίας και καταδίκης της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τη βασιλική της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος».

Το ακόλουθο κείμενο, που συζητήθηκε πρώτο και εκτός ημερησίας διάταξης, κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Στάικο:

«Σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης του Οργανισμού, έρχεται η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε ανάλογους χώρους, είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO. Αυτή συγκαλεί τη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, τη διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.

Την υποχρέωση της Άγκυρας να την ενημερώσει σχετικά επισήμανε εξάλλου η ίδια η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του. Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά η UNESCO στο πρακτορείο Reuters.

Την απόφαση Ερντογάν αποδοκίμασε έντονα εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ως «ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου». «Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωσή της», πρόσθεσε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση και καλεί τον Πρόεδρο Ερντογάν να την αναθεωρήσει και να διατηρήσει ο ναός, ο οποίος αποτελεί πανανθρώπινο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς τον μουσειακό του χαρακτήρα».

Σελίδα 1 από 98

Η πόλη μας

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού είναι ένας από τους δήμους της νομαρχίας Αθηνών, της περιφέρειας Αττικής που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Παπάγου και Χολαργού. Ο δήμος έχει πληθυσμό 47.714 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του είναι ο Χολαργός. Η έκτασή του είναι 8,63 τ.χλμ..

Η Δημοτική Αρχή

Επικοινωνία

  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός