Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech
Το site υποστηρίζει text to speech   Click to listen highlighted text! Το site υποστηρίζει text to speech Powered By GSpeech

Κακοκαιρία "ΕΛΠΙΣ" Κύριο

Κατά τη διάρκεια της χιονοκαταιγίδας που έπληξε με σφοδρότητα και το Δήμο μας, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα με συνέπεια να μην υπάρξει το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε ως Δημοτική Αρχή.

Έτσι, συμπολίτες μας αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες αφού κάποιοι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Τα βασικά αίτια που μας εμπόδισαν να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν:

  • Η ίδια η δυναμική του πρωτοφανούς για την περιοχή μας φαινομένου.
  • Η σφοδρότητα (ύψος χιονιού 50-60 εκ), η διάρκεια και η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε.
  • Ο μεγάλος αριθμός οχημάτων που εγκλωβίστηκε στους δρόμους της πόλης, αφού ήταν στη φάση μετακίνησής από τους χώρους εργασίας στα σπίτια τους μετά την απόφαση για κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών και των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  • Τα εκατοντάδες δένδρα που έπεσαν  από το βάρος του χιονιού, αποκλείοντας δρόμους και εμποδίζοντας τα μηχανήματα να δράσουν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα.
  • Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσαν η πτώση στύλων του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και δένδρων σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετά από αυτά ήταν εντός ιδιωτικών οικιών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμος ανέφερε στον ΔΕΔΔΗΕ 80 σημεία τα οποία αφορούσαν σε ολόκληρες περιοχές και ασκούσε διαρκώς πίεση στις υπηρεσίες του οργανισμού για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου να κλαδεύει τα δένδρα που εφάπτονται ή βρίσκονται πολύ κοντά σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Αυτή είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ αποκλειστικά. Μάλιστα, ο Δήμαρχος με σχετικό έγγραφό του (αρ.πρωτ. 17793), είχε στείλει στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ από τον Οκτώβριο αναλυτικό κατάλογο με 85 συγκεκριμένα σημεία στα οποία καλούσε τον οργανισμό να ενεργήσει, αναγράφοντας ακόμη και το είδος κάθε δένδρου.

  • Ο Δήμος  έχει προμηθευτεί και διαθέτει 3 μηχανήματα εκχιονισμού, ενώ ενίσχυσε τον εξοπλισμό του, ειδικά αυτές τις ημέρες, μισθώνοντας 5 και εξασφαλίζοντας 2 ακόμη από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έγκαιρα είχε γίνει η προμήθεια 61 τόνων αλάτι και 63 τόνων συμπληρωματικά.
  • Την Παρασκευή 21/1 διανείμαμε αλάτι σε όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και από το Σάββατο 22/1 παρείχαμε αλάτι στους κατοίκους του Δήμου.
  • Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, αιρετοί, εθελοντές και ολόκληρος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
  • Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της χιονοκαταιγίδας  ειδικά συνεργεία του Δήμου απεγκλώβισαν  από ακινητοποιημένα  αυτοκίνητα δεκάδες ανθρώπους και τους μετέφεραν στα σπίτια τους.
  • Στη συνέχεια, ξεκίνησε η ρίψη αλατιού σε δρόμους της πόλης, η οποία εμποδίστηκε από τις πτώσεις δέντρων και τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.
  • Προτεραιότητά μας καθορίσαμε την αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
  • Ταυτόχρονα, ήταν καθήκον μας να παράσχουμε βοήθεια στους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας, φαρμάκων και τροφίμων. Περισσότερα από 100 ήταν αυτά τα περιστατικά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε  το προσωπικό του Δήμου που αποτελούσε τις ειδικές ομάδες παροχής αυτής της πολύτιμης για τους συνανθρώπους μας βοήθειας.
  • Το έργο του αποχιονισμού σε πολλά σημεία (πολύ στενοί ή επικλινείς δρόμοι με μεγάλες ανωφέρειες και κατωφέρειες, πολλά αδιέξοδα) ήταν πολύ δύσκολο, εξαιτίας του ύψους του χιονιού, του ισχυρού παγετού αλλά και των δεκάδων σταθμευμένων οχημάτων που εμπόδιζαν τη διέλευση των μηχανημάτων.  Ο χρόνος αποχιονισμού ήταν τριπλάσιος του συνηθισμένου.

 Θεωρώντας, ότι ακόμα και σε ένα τέτοιο πρωτοφανές φαινόμενο θα έπρεπε ο μηχανισμός του Δήμου να είναι πιο αποτελεσματικός, παρά τις αντιξοότητες, δεσμευόμαστε:

  • Για την επικαιροποίηση ή και τροποποίηση του σχεδίου δράσης και τη δημιουργία πιο ισχυρών υποδομών για την αντιμετώπιση φαινομένων λόγω της Κλιματικής Κρίσης.
  • Για την περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού που θα έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Για την άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες Αρχές για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα πολιτικής προστασίας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζουν αδιάκοπα να εργάζονται, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του Δήμου. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30/1 το πρωί και η δημοτική συγκοινωνία θα λειτουργήσει από αύριο (09:00 έως 14:00).

Όσον αφορά στα σχολεία, αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής, σχετικά με την επαναλειτουργία τους. 

Ευχαριστούμε, τους δημοτικούς υπαλλήλους που νυχθημερόν εργάσθηκαν σκληρά και υπό ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες.

Επίσης, τους εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ και όσους πολίτες συνέδραμαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων. 

Τις Ένοπλες Δυνάμεις για την παραχώρηση των δυο οχημάτων.

Τους συμπολίτες μας, για την υπομονή που επέδειξαν αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές μας μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο που έπληξε την πόλη.

 

 

 

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech