Καταπολέμηση κουνουπιών - Οδηγίες προφύλαξης από τα κουνούπια και από τον ιό του Δυτικού Νείλου Κύριο

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού υλοποιεί προγράμματα  καταπολέμησης κουνουπιών σε ευαίσθητα σημεία, παράλληλα με την Περιφέρεια και με τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης της χαμηλής βλάστησης, με τον καθαρισμό και αποψίλωση χώρων πρασίνου. 

Ο Δήμος μας  με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών,  υλοποιεί προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, από εδάφους,  με τις περιβαλλοντικά συμβατές  προνυμφοκτόνες  επεμβάσεις , στοχευμένες σε  ευαίσθητα σημεία του προαστίου ( φρεάτια όμβριων, σιντριβάνια, στάσιμα νερά, πλατείες, χαμηλή βλάστηση πέριξ παιδικών χαρών, Μεγάλο Πάρκο, Θερινό Θέατρο, Πάρκο Χολαργού κλπ) καθώς και τοποθέτηση ειδικών παγίδων για παρακολούθηση της πορείας  των πληθυσμών κουνουπιών σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αειφορίας .  

Έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα 4 προνυμφοκτονες εφαρμογές (1/4, 19/4, 6/5, 29/5) και θα συνεχιστούν ανά 20 μέρες σε φρεάτια,  ρέματα , φράγμα οδού Χατζηκωσταντή, σιντριβάνια,  πέριξ παιδικών χαρών ενώ έχουν τοποθετηθεί και παγίδες ωοτοκίας για παρακολούθηση του πληθυσμού .

Κατόπιν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι:

α. Οι περιοχές που θα ψεκαστούν , πλην των φρεατίων, θα οριοθετηθούν με έγχρωμη κορδέλα. Κατά την διάρκεια του ψεκασμού παρακαλούνται οι πεζοί να μην πλησιάζουν την οριοθετημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της κορδέλας θα γίνει όταν στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό (1-2ώρες αρκούν).

β. Οι  ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες ( παιδιά και  πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ή αλλεργίες)  θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν ψεκαστεί για ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ψεκασμό.

γ. Tα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τα πουλιά και τα μικρά ζώα (σκύλους, γάτες κλπ).

Παράλληλα με τις ενέργειες του Δήμου η επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών εξαρτάται από μία σειρά από προληπτικά μέτρα που θα πρέπει  όλοι μας  να εφαρμόζουμε στα σπίτια μας όπως περιγράφονται παρακάτω:

 

Μέτρα προστασίας

 • Προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα κουνουπιών όλες τις ώρες που αυτά είναι δραστήρια
 •  Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος (εγκεκριμένα στη χώρα) τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα
 •  Χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες, κουνουπιέρες)
 • Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
 • Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα / εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα)
 • Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά
 • Ποτίζουμε κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες
 • Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι
 • Περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους:
 • Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά
 • Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα και τα καθαρίζουμε σχολαστικά
 • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες ή σιντριβάνια
 • Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από τα φύλλα

Το επιστημονικό προσωπικό της  Δ/νσης  Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Δήμου θα είναι στην διάθεσή σας (τηλ.210-6540211-214, 210-6537261) για την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης πληροφορίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Επισυνάπτονται οδηγίες προστασίας και προφύλαξης.

Η πόλη μας

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού είναι ένας από τους δήμους της νομαρχίας Αθηνών, της περιφέρειας Αττικής που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Παπάγου και Χολαργού. Ο δήμος έχει πληθυσμό 47.714 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του είναι ο Χολαργός. Η έκτασή του είναι 8,63 τ.χλμ..

Η Δημοτική Αρχή

Επικοινωνία

  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός