Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού τον Οκτώβριο του 2019 συνεργάστηκε με την οργάνωση equalact Social, μιας ομάδας επαγγελματιών και ατόμων της κοινωνίας των πολιτών, για να προωθήσουν την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία άνω των 18 ετών, μέσω της δημιουργίας ευκαιριών συμμετοχής, στη κοινότητα της πρόσβασης στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους. Εμπνευστές αυτής της συνεργασίας ήταν η Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Δημητριάδου, η Προϊσταμένη Πρόνοιας κα. Κωνσταντίνα Κοπανέζου και η κα. Γαργαλέτσιου Κατερίνα.
Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Biohability- Αστικός Κήπος» από τα άτομα με αναπηρία, μετείχαν σε εργαστήρια όπου εκπαιδεύονται να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος -με την καθοδήγηση γεωπόνου- λαχανικά, μανιτάρια καθώς και να ενημερώνονται και να ενεργούν για την κομποστοποίηση, για την προώθηση αυτών των ειδών, την εκμάθηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, πραγματοποιούν εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις όπως «τρέχουμε για τον αυτισμό», bazaar κλπ.
Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού συνεχίζει και στέκεται αρωγός στην όλη προσπάθεια αυτών των συμπολιτών μας και παρέχει επιπλέον ευκαιρίες για επέκταση των δραστηριοτήτων τους, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε τα άτομα σταδιακά να μετακινηθούν από τον κοινωνικό αποκλεισμό στη συμμετοχή και ένταξη. Συνεργάζεται σε θέματα με εργαστήρια εικαστικής θεραπείας, ζαχαροπλαστικής, χειροτεχνίας με την υποστήριξη ειδικού προσωπικού του προγράμματος.
Σε όλο αυτό το πρόγραμμα έχουμε τη συμμετοχή 14 εθελοντών, οι οποίοι είναι ουσιαστικοί βοηθοί του προγράμματος.
Επιπλέον στα πλαίσια της δικτύωσης η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Παγώνη συνέδεσε την equalact social με το Κέντρο υποστήριξης Ψυχικής Υγείας ΠΕΨΑΕΕ για τη ψυχολογική υποστήριξη των γονέων με παιδιά με θέματα ψυχικής υγείας.
Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος και η Αντιδήμαρχος κα. Γεωργία Παγώνη ενεργούν με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνία συμβάλλοντας στην επίτευξη αλλαγής νοοτροπίας της κοινωνίας. Πιστεύουμε στη δύναμη της κοινότητας και δημιουργούμε ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, δικτύωση και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ευκαιριών συμμετοχής στην κοινωνία, η ενδυνάμωση και η βελτίωση ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Όσοι ενήλικες, ΑμεΑ, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα προγράμματα του Δήμου με την equalact social να απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινότητας, τηλ: 2132002873, κα. Σοφία Κοκκονάκη, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επίσης ας συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις και στα bazaar που πραγματοποιούν ώστε να τους προσφέρουμε την αναγνώριση μας στον αγώνα που κάνουνε και επιπλέον δημιουργούμε χώρο για να εισέλθουν στη δική μας κοινωνική ζωή, αναδεικνύοντας τις ικανότητες και δεξιότητες των ΑμεΑ.
Η αναπηρία δεν είναι περιορισμός, είναι μια πρόκληση για καινοτομία. Και τα δύο απαιτούν σκέψη πέρα από τα όρια και ανακάλυψη νέων τρόπων πλοήγησης στον κόσμο.
Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα