Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech

Το site υποστηρίζει text to speech

Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας - Γαστρονομικός Περίπατος στη γειτονιά του Παπάγου Κύριο

Μια διαφορετική γευστική περιήγηση θα πραγματοποιηθεί στη γειτονιά του Παπάγου, την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 17.30-20.00, με πρωτοβουλία της incommon -της οργάνωσης που προάγει την κυκλική οικονομία- σε συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού και τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος της δράσης-που πραγματοποείται στο πλαίσιο του έργου “σΤροφή στη γειτονιά”- είναι να ενημερωθεί ο κόσμος με έναν ευχάριστο τρόπο γύρω από την απώλεια και τη σπατάλη τροφής (food waste) που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, την υγεία αλλά και τον προϋπολογισμό μας.

Η δράση εκτός από γευστική απόλαυση αναμένεται να προσφέρει και ωφέλιμη τροφή για σκέψη γύρω από το ζήτημα του food waste, μέσα από πρακτικές ιδέες από τον χώρο της εστίασης για τον περιορισμό του. Όσοι και όσες συμμετέχουν στον Γαστρονομικό Περίπατο με κεντρικό μήνυμα “Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας” θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν “γαστρονομικούς θησαυρούς” που προκύπτουν από την επαναξιοποίηση όσων απομένουν από άλλες παρασκευές στις κουζίνες επιχειρήσεων στην περιοχή του Παπάγου.

 Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες κουζίνας θα δώσουν νέα γευστική και θρεπτική αξία σε υλικά που δεν αξιοποιήθηκαν ή/και περίσσεψαν στέλνοντας ένα μήνυμα για τη σημασία μείωσης των απορριμμάτων τροφής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Παράλληλα, θα ενημερώνουν για τον τρόπο παρασκευής, δίνοντας ιδέες και πρακτικές οδηγίες ώστε να μπορεί κάποιος/α να εφαρμόσει όσα δοκιμάσει και στη δική του/της κουζίνα. Μάλιστα, η εμπειρία θα αποκτήσει επιπλέον κυκλικό χαρακτήρα καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν τα τάπερ τους για να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η ουσία του γαστρονομικού περιπάτου για την απώλεια και τη σπατάλη τροφής είναι να καταλάβουμε τη σημασία της επαναξιοποίησης των πόρων που στην εποχή μας καταναλώνονται και εξαντλούνται αλόγιστα σε βάρος του πλανήτη Γη και της ανθρωπότητας. Τα υπολείμματα τροφής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κάδου των σκουπιδιών μας, που υπολογίζεται για την Ελλάδα γύρω στο 40% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Μάλιστα, καθένας/μια από εµάς πετάει 87 κιλά τροφικών απορριµµάτων στη χωµατερή το χρόνο (πηγή: UNEP Food Waste Index Report 2024) που ευθύνονται για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου,  επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας. Στη φύση λειτουργεί αυτόματα το μοντέλο της σοφής διαχείρισης, όπου τίποτα δεν πετιέται και δεν πάει χαμένο. Εμείς πρέπει απλώς να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας ξεκινώντας από τις κουζίνες μας!

 

Ταυτότητα δράσης

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 17.30-20.00

Προσφέρεται: χάρτης, οδηγίες, ένα κιτ περιήγησης και βιοδιασπώμενα πιάτα και μαχαιροπίρουνα

 

Απαραίτητα για τη συμμετοχή:

Δήλωση ενδιαφέροντος μέσω φόρμας εδώ ή στα: info@incommon.gr, 210 0103436

* Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ευχαριστούμε θερμά τις επιχειρήσεις εστίασης στον Παπάγο για την αφιλοκερδή συμμετοχή:
Jerrys, Εθνικής Αμύνης 27
• Ο Φούρνος του Παπάγου
, Μπιζανίου 23
Sentinelle, Λάσκου 62

 

σΤροφή στη γειτονιά, Πρόγραμμα ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023, Α.Π. 4: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, 50.000€, Χρηματοδότηση "Πράσινο Ταμείο”, incommon

Λίγα λόγια για την incommon: Η incommon-Innovative Circular Open (ICO) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) που μας καλεί να κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία μέσα από τη σωστή διαχείριση των πόρων (φυσικών και μη) στην καθημερινότητά μας. Για να το πετύχει αυτό συνεργάζεται με πολίτες, σχολεία, επιχειρήσεις, φορείς, ομάδες, συλλογικότητες και τοπικές αρχές.

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech