Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech

Το site υποστηρίζει text to speech

«Το Δημοτικό Τραγούδι στον Αστικό Χώρο»: Επιμορφωτική διάλεξη στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού, ωδή στο Δημοτικό Τραγούδι Κύριο

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (Ι.Ε.Μ.Κ.) και το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡ.Κ.Ε.Τ.) διοργανώνει στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, τη διάλεξη - εκδήλωση με τίτλο: «Το Δημοτικό Τραγούδι στον Αστικό Χώρο», τη Δευτέρα, 8 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου-Χολαργού (Λ. Περικλέους 55).

Ομιλήτριες:

-  Ρενάτα Δαλιανούδη,Αν. Καθηγήτρια Μουσικολογίας & Εθνομουσικολογίας, Ιόνιο Παν/μιο. Επιστημονική Δ/ντρια Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς.

«Παράδοση και σύγχρονες διασκευές. Από το παραδοσιακό (folk)  τραγούδι της υπαίθρου στο μετα-παραδοσιακό (post-folk) του άστεως».

 

-  Παρασκευή Γ. Κανελλάτου,υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας Ε.Κ.Π.Α, Διευθύντρια Ερευνών ΕΡ.Κ.Ε.Τ.

«Οι λαϊκές πολυφωνίες Δροπόλεως και Πωγωνίου ως σύγχρονος τρόπος αστικής τραγουδιστικής έκφρασης και επικοινωνίας".

Θα ακολουθήσει Τραγουδιστική παρουσίαση από το ΕΡ.Κ.Ε.Τ. Γυναικεία Τραγούδια από τη Μηλιά (Αμέρου) Μετσόβου.

 Βιογραφικό Σημείωμα

 

 Η Ρενάτα Δαλιανούδη υπηρετεί ως Αν. Καθηγήτρια στο Τμ. Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Παν/μίου. Είναι απόφοιτη του Τμ. Μουσικών Σπουδών και Δρ Εθνομουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α. και Παν/μίου Βιέννης. Παρακολούθησε μαθήματα Θεατρολογίας στο Ε.Κ.Π.Α.

Δίδαξε στο Π.Σ. του Ε.Α.Π. «Ελληνικός Πολιτισμός» (2006-2022), και από τo 2023 είναι Συντονίστρια στο Μεταπτυχιακό Π.Σ. «Παραστατικές Τέχνες» του Ε.Α.Π. Είναι παραγωγός ραδιοφωνικών & τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ για τη μουσική: ΕΡΑ 3, ΕΡΤ 2, ΣΚΑΙ,  Pemptousia TV, ΕΡΤ Κέρκυρας.

Σπούδασε επίσης πιάνο, εκκλησιαστικό όργανο, ακορντεόν, κιθάρα και μπαλέτο. Διδάχτηκε επίσης παραδοσιακούς χορούς στο Λ.τ.Ε. και αργεντίνικο tango.

Έχει εκπονήσει 4  μονογραφίες, 70 άρθρα και εισηγήσεις συνεδρίων, 52 ντοκιμαντέρ και 4 λήμματα σε παγκόσμιες εγκυκλοπαίδειες.

 Kέρδισε 31 υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το E.K.Π.Α., το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας, το Ωδείο Αθηνών και το Εθνικό Ωδείο.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά.

 Βιογραφικό Σημείωμα

 Η Παρασκευή (Βιβή) Γ. Κανελλάτου [https://kanellatou.gr/ | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.] είναι εθνομουσικολόγος με ειδικότητα τη φωνητική/τραγούδι. Κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας στο FolCalFest. Από το 2017 διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο M.Sc. στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», είναι υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελειόφοιτη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα M.A. «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός». Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο Υπουργείο Παιδείας Κύπρου από το 2012, για τη συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων σχετικά με τις λαϊκές πολυφωνίες Πωγωνίου και Δροπόλεως. Είναι ιδρύτρια και κριτική επιμελήτρια του Επιστημονικού Ακουστικού Διαδικτυακού Περιοδικού «ν Λόγοις». Είναι ιδρυτικό μέλος του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. και μέλος επιστημονικών εταιρειών. Από το 2018 είναι ερευνήτρια και συντάκτης στην ομάδα για το "Καρπάθικο Γλέντι" ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο στις 2019.03.19), ενώ ήταν μέλος ερευνητικής ομάδας του Ε.Κ.Π.Α. για τη μελέτη του πολιτισμικού φαινομένου «Μουσικοί του Δρόμου».

 Ι.Ε.Μ.Κ.

 Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (Ι.Ε.Μ.Κ.), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML), είναι ένα δυναμικό και καινοτόμο επιστημονικό Ινστιτούτο με κοινωφελή χαρακτήρα. Αποσκοπεί στη συλλογή,  καταλογογράφηση και αρχειοθέτηση μουσικών τεκμηρίων (παρτιτούρες, έντυπα & ψηφιοποιημένα αρχεία, βιβλία, οπτικο-ακουστικό υλικό κ.ά.) από ιδρύματα, μουσεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, δημόσια & ιδιωτικά αρχεία ή συλλογές, φυσικές & ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, που αφορούν τη μουσική ως Τέχνη και ως Επιστήμη, αυτόνομη ή σε σύμπραξη με άλλες παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο.

 Βασικός στόχος του Ι.Ε.Μ.Κ. είναι η δημιουργία ενός ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Αρχείων, ελεύθερης πρόσβασης, όπου φιλοξενείται πληροφοριακό υλικό για όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα ως σήμερα. Βλ. https://iemk.gr/el  

 Το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.] https://erket.org/ / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ιδρύθηκε το 2010 με έδρα τον Χολαργό. Είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, με στόχους ερευνητικούς, επιμορφωτικούς, αρχειακούς και πολιτιστικούς. Βασικός σκοπός ίδρυσης του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. είναι να προάγει την επιστημονική έρευνα, την επιμόρφωση και την πολιτιστική διαχείριση του τρόπου με τον οποίο τραγουδούν κοινοτικά στην ελληνική επικράτεια αλλά και στην ελληνική διασπορά. Από το 2010 διοργανώνει σε ετήσια βάση στον Χολαργό τον πανελλήνιας εμβέλειας φεστιβαλικό θεσμό «FolCalFest». Το ΕΡ.Κ.Ε.Τ. προσφέρει σε ετήσια βάση επιμορφωτικά σεμινάρια τραγουδιού και παράλληλα αναπτύσσει συνεργασίες σε ερευνητικό και πολιτιστικό πεδίο με έγκριτους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2018 ο φορέας συνεργάζεται συστηματικά με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε θέματα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχοντας στην ένταξη του στοιχείου «Καρπάθικο Γλέντι» στο Εθνικό Ευρετήριο. Σημαντική διεθνής αναγνώριση του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. είναι η διαπίστευσή του από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στο Παρίσι ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

 

Επιμέλεια εκδήλωσης

Μιμή Ρουφογάλη

Αντιδήμαρχος Δήμου Παπάγου-Χολαργού

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech