Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech
Το site υποστηρίζει text to speech   Click to listen highlighted text! Το site υποστηρίζει text to speech Powered By GSpeech

Αρ. απόφ. 13/2021 "Έκδοση ψηφίσματος για την σεξουαλική παρενόχληση και βία"

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Υιοθετεί το ψήφισμα που πρότεινε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση και βία, το οποίο έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου - Χολαργού καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης που ασκείται σε βάρος γυναικών, κοριτσιών και ανδρών σε οποιοδήποτε χώρο, γιατί θίγει την τιμή, την υπόληψη και την ατομική τους ελευθερία, με βαριές συνέπειες στη σωματική, σεξουαλική και ψυχική τους υγεία, ισοπεδώνει την οικογένεια και διαταράσσει την κοινωνική ευημερία.
Οι μορφές βίας, όπως παρουσιάζονται στην καθημερινή μας ζωή είναι: Βιασμός ή εξαναγκασμός άλλου σε ανοχή γενετήσιας πράξης με χρήση σωματικής βίας. Σεξουαλική παρενόχληση σε κάθε χώρο, Σωματική βία, Ψυχολογική βία (απειλές εκφοβισμός λεκτικές επιθέσεις) Σεξουαλική βία ή μη συναινετικό σεξ, Ενδοοικογενειακή βία μεταξύ συζύγων ή συντρόφων νυν και πρώην στην οικογένεια, Έμφυλη βία κατά γυναικών αλλά και ανδρών, Ακρωτηριασμός γυναικείων οργάνων, Γυναικοκτονία (δολοφονίες γυναικών από ερωτικό σύντροφο με άσκηση βίας), Εγκλήματα τιμής, Σωματεμπορία γυναικών ή trafficking, καταναγκαστικοί γάμοι (και ανηλίκων με εξαναγκασμό) Καταναγκστική στείρωση, Οικονομική βία (άρνηση παροχής οικονομικών πόρων, κλοπή περιουσίας κ.λπ.), Διαδικτυακή παρενόχληση, Μη συναινετική πορνογραφία.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για την βαθμιαία εξάλειψη του φαινομένου προβαίνοντας σε αλλαγή της κείμενης Νομοθεσίας.

Προτείνουμε:

1. H κυβέρνηση να προχωρήσει στη βαθμιαία εξάλειψη των στερεοτύπων που οδηγούν στην υποβάθμιση της γυναίκας εντάσσοντας το θέμα της Ισότητας στο αναλυτικό πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Να διατηρηθούν σε προτεραιότητα και να ενταθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με παράλληλη συμπλήρωση του Νομικού πλαισίου, ώστε να προστατευθεί η οικογένεια.
3. Να γίνει ευρεία ενημέρωση για τη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη, τη διαχείριση των κινδύνων από τα θύματα, τους τρόπους προστασίας τους, για τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος, με καμπάνια στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πρόληψη του φαινομένου.
4. Συντονισμό και συνεκτικότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, Δημόσιων και Ιδιωτικών, των ΜΚΟ ισότητας, για την πρόληψη και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων βίας, γυναικών που ζητούν άσυλο, μεταναστριών κ.ά.
5. Η ΓΓΟΙΠΙΦ, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμων, τα Αστυνομικά Κέντρα, οι Εισαγγελικές Αρχές, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τα Κέντρα Κοινότητας, οι Υπηρεσίες Υγείας, τα Ψυχιατρεία , τα Κέντρα Απεξάρτησης, οι Νομικές Υπηρεσίες, ο Συνήγορος του Πολίτη κ.ά. να συντονιστούν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας για την αρωγή των θυμάτων.
6. Όλοι οι φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, επιχειρήσεις, τράπεζες, καταστήματα, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στην κατεύθυνση της Ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πρόληψη των φαινομένων έμφυλης βίας.
7. Να γίνει κύρωση όλων των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018), που είναι το σημείο - σταθμός για την επίλυση των θεμάτων βίας.
8. Να ληφθούν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας στον Κυβερνοχώρο, ήτοι τη διαδικτυακή παρενόχληση του κυβερνοεκφοβισμού, που πλήττει γυναίκες και κορίτσια.
9. Να ενισχυθεί η ποινική νομοθεσία για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης ειδικά σε βάρος ανηλίκων και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων. Να σημειωθεί εδώ ότι η πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία και κυρίως τη μη παραγραφή των αδικημάτων βία και κακοποίησης, μας βρίσκει σύμφωνους.
10. Χρειάζεται η πολιτεία να φροντίσει για την κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
11. Να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο στους χώρους εργασίας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για την αποτροπή των περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.
12. Καλούμε σε ενεργοποίηση όλους τους φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα να λάβουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών.
13. Καλούμε όλους τους φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και προστασία των γυναικών, ανδρών και παιδιών που υφίστανται κακοποίηση.
14. Καλούνται όλοι οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας να αναλάβουν πρωτοβουλία για την πρόληψη και αποτροπή επίδοξων δραστών.
15. Καλούνται όλα τα άτομα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση ή άλλης μορφής βία να προσφεύγουν στους ανωτέρω σχετικούς φορείς του Δήμου μας ή στη ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900».

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Κουκής

Διαβάστηκε 548 φορές

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech